Parydonna & Cattery Parydon
' One must always be different '

De geschiedenis van de Lhasa Apso 

De Lhasa Apso is een oosters hondenras uit Tibet en is ontstaan 800 jaar voor Christus. Doordat zij generaties lang gefokt werden als waakhondjes zijn zij scherp en intelligent.

De Lhasa Apso werd gefokt in het Paleis van de Dalai Lama, in de huizen van de hooggeplaatste, de kloosters en hoofdofficieren van het leger. De Lhasa Apso is met zijn scherpe gehoor een prima waakhond. Reizigers in het Tibitaanse land namen de Lhasa mee als bescherming voor gevaren die zij onderweg tegen konden komen. Het beklimmen van de grootste berg 'De Himalaya' werd niet zonder de Lhasa Apso gedaan. Een ontdekkingsreiziger nam de Lhasa Apso mee op zijn ontdekkings reis door de Himalaya, de Lhasa voelde zich prima thuis op de extreme hoogte. De Lhasa beschermde de man, door te waarschuwen bij gevaren en lawine's. De Lhasa Apso werd in de vroegere tijden geschonken aan de Keizer van China, leden van de keizerlijke familie, als teken van vriendschap.  De Lhasa zou geluk brengen en voorspoed, een Lhasa kopen was toendertijd absoluut niet mogelijk, dat was in strijd met de etiquette. De Lhasa Apso is sinds de jaren 60 in Nederland.


De Lhasa Apso                                                                                                                                                                                                       Kleine, overvloedige behaarde hond, iets langer  dan hoog, met een hooghartige voorkomen. Kwiek, vlot gangwerk. Ze hebben een lange, zware, recht afhangende,  harde bovenvacht en matige ondervacht. Alle Kleuren zijn toegestaan, ook  meerkleurig, behalve chocoladebruin. De schofthoogte van de Lhasa Apso ligt rond de 25cm.

Karakter van de Lhasa Apso                                                                                                                                                                                     
Zelfbewust, eigenzinnig, waaks en terughoudend tegen vreemden, vrolijk en aanhankelijk in het gezin en verdraagzaam met kinderen, maar stelt wel zijn eigen grenzen. De Lhasa Apso behoort tot de groep gezelschapshonden.
 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info