Parydonna & Cattery Parydon
' One must always be different '

Geschiedenis Siamees

Men geloofde dat Siamese katten zielen van hun overleden eigenaars begeleidden in het hiernamaals. Het ras werd als zo waardevol beschouwd dat je voor diefstal of het exporteren van deze katten naar het buitenland, het met je leven kon betalen! Het was pas in de jaren ’70 van de 19e eeuw dat de Britse consul Owen Hood een paar van deze gracieuze knappe Siamese katten naar Engeland kon brengen die de koning van Siam hem persoonlijk presenteerde als een teken van zijn genade en gunst. Al snel werd de Siamees een van de beroemdste en duurste rassen in Europa. Ze waren vooral geliefd bij koningin Victoria, die geen enkele katten-tentoonstelling miste, en zelfs de Amerikaanse president Rathford Hayes verwierf op verzoek van zijn vrouw een Siamese kat.

De laatste jaren zijn fokkers bezig geweest om het oud type Siamees (Thai, Traditional Siamese, Siamese II of Old Style Siamese) te behouden. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van registratie, een soort stamboom. Ook wordt gebruik gemaakt van een rasstandaard en het opstellen van fokprogramma’s. Let wel op, zo zijn er een aantal kattenclubs in de USA, Australië en Europa die het type Siamees alleen accepteren met een eigen rasstandaard van de betreffende clubs zelf.

Gedrag Siamees

Misschien is het belangrijkste dat je over deze katten moet weten, dat ze spraakzaam en eigenwijs zijn. Ze zullen precies vertellen wat ze denken, met een luide, raspende stem, en ze verwachten dat je oplet en hun advies opvolgt. Neem geen Siamees als leven met een spraakzame drukte je gek zou maken. Aan de andere kant, als je het leuk vindt om gedurende de dag met iemand te praten, kan de Siamees je beste vriend zijn. Zorg er wel voor dat je tijd hebt om door te brengen met deze veeleisende en sociale kat. Siamezen houden er niet van om lange tijd alleen te blijven.

De Siamees is zeer intelligent, behendig, atletisch en houdt van spelen. Houd zijn drukke brein actief met puzzelspeelgoed en zijn lichaam geoefend met teaserspeelgoed waar hij op kan jagen en een grote kattenboom die hij kan beklimmen. Siamese katten zijn dol op hun baasjes. Ze houden ervan om “behulpzaam te zijn en zullen je volgen en begeleiden bij elke beweging. Als je gaat zitten, ligt er een Siamees op je schoot en ’s nachts ligt hij bij je in bed, waarschijnlijk onder de dekens met zijn hoofd op het kussen.

 

Karakter van de Siamees

Het karakter is extravert en zeer gericht op de groep waarin ze leven. Siamezen zijn erg sociaal en hebben veel behoefte aan aandacht van huisgenoten. Ze reageren sterk op externe prikkels, leren makkelijk zaken aan en bemoeien zich met alles wat er in huis gebeurt.

Siamezen zijn erg luide katten, maar ze zijn intelligent en inventief. Een deur openmaken is een koud kunstje voor deze katten. Ook zijn ze erg spraakzaam. Ze zullen heel graag met je praten. Als hun hersenen niet worden gestimuleerd gaan ze zich vlug vervelen. Siamezen zijn uiterst goede moeders voor hun kittens, maar ook dan zijn ze enorm bemoeizuchtig en bedillerig. Ze zijn erg slim en sociaal zoals we eerder hebben verteld. Misschien is dit de redenen dat Siamese katten beroemd zijn bij oneindig veel beroemdheden.

Het ontstaan van de Oosters Korthaar.

Volgens oude verhalen leefden er vroeger katten met blauwe ogen en pointed vacht in de paleizen van Siam, het huidige Thailand. Dit waren de voorouders van de Siamees, en van aan de Siamees gerelateerde rassen.
De Oosterse korthaar zoals we hem nu kennen, komt niet rechtstreeks uit Thailand. Het is een Siamese kruising, die tussen 1950 en 1960 is ontstaan. De fokkers die het ras ontwikkelden, wilden een nieuwe raskat die qua uiterlijk en gedrag zou lijken op een Siamees, maar met een grotere variatie aan kleuren en patronen. De Oosterse korthaar is ontstaan uit kruisingen tussen de Siamees en de Blauwe Rus, de Britse korthaar, de Amerikaanse korthaar, de Abyssijn en de Europese korthaar.
Door middel van terug kruisingen met de Siamees werd diens lichaamsbouw en persoonlijkheid vastgelegd in het nieuwe ras. In 1972 werd het ras voor het eerst erkend.

De Oosterse Korthaar heeft relatief weinig vachtverzorging nodig, aangezien zijn vacht niet zo snel vuil wordt. Eén keer in de week borstelen met een zachte borstel is over het algemeen voldoende.
De Oosterse Korthaar is geen kat om lang alleen te laten, aangezien het een zeer aanhankelijke en “spraakzame” kat is. Zij zijn erg luidruchtig, nieuwsgierig en beweeglijk. Het is een kat die veel van spelen houdt en dit ook op late leeftijd nog steeds leuk vindt. De Oosterse Korthaar is een intelligente kat, die veel kan leren, maar ook zelf veel ontdekt. De Oosterse Korthaar kan goed overweg met andere katten en honden. Met kinderen vormt deze kat geen probleem. Oosterse Kortharen zijn sociaal ingestelde katten, die veel geaaid en geknuffeld willen worden. Ze houden dan ook van aandacht en visite zal daar dan ook zeker aan moeten geloven.
Oosterse Kortharen kunnen echter slecht tegen veranderingen binnen het gezin en ze kunnen jaloers reageren op nieuwkomers. Daarnaast kunnen ze ook dagen treuren om een verdwenen kameraadje.



 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info